Balthazar Restaurant – Mer franskt än Frankrike

Balthazar Restaurant – Mer franskt än Frankrike

Balthazar Restaurant – Mer franskt än Frankrike

New York – Balthazar Restaurant – 80, Spring Street, New York, NY 10012 USA
Öppet från tidigt till sent – Bokning (212)965-1414 – www.balthazarny.com

En pärla i New York som är ett måste vid varje besök i staden – öppet nästan jämt – för frukost, brunch, lunch, sen lunch, middag, efter teatern på Broadway… Klassisk fransk bistrostil, mer franskt än självaste Frankrike. Ägaren Keith McNally öppnade Balthazar våren 1997 men det känns som om krogen funnits där i hundra år. Här äter jag gärna Duck Confit eller Bouillabaisse men även deras härliga Steak Tartar eller smakrika Salade Nicoise med tonfisk är utmärkt.

EGET RECEPT INSPIRERAT AV BALTHAZARS KÖK – Salade Niçoise m grillat vitlöksbröd, 4 pers
4 kalla kokta skalade färskpotatisar
12 cocktailtomater
50 g haricots verts
4 små romansallatsstånd
4 sardellfiléer
16 svarta oliver, niçoise (Olives niçoises, PACA, Barral)
4 kokta ägg
1 salladslök
1 citron
1 knippa bladpersilja
Tonfisk (Lou Ferrignade)
salt (Fleur de Sel de Camargue) och nymalen svartpeppar

Dressing:
1 schalottenlök
1 tsk dijonsenap (Delouis, Moutarde de Dijon, Bio)
4 msk rödvinsvinäger (rödvinsvinäger från Martin Pouret)
½ tsk honung (flytande lavendelhonung från Petit Village)
4 msk god olivolja (Huile d’Olives de Beaux de Provence, Castelas)
salt (Fleur de Sel de Camargues)
nymalen svartpeppar

Vitlöksbröd:
4 tjocka skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
kallpressad olivolja (Huile d’Olives de Beaux de Provence, Castelas)
salt (Fleur de Sel de Camargues)

Dressing: Skala och hacka schalottenlöken fint. Vispa ihop senap, vinäger, honung och vispa i olivolja. Blanda i löken och krydda med salt och peppar.

Sallad: Skiva den kokta potatisen och dela tomaterna. Ansa haricots verts och koka dem i 1 minut. Häll av vattnet och kyl. Dela romansallaten i fyra delar på längden. Strimla salladslöken fint. Strimla sardellerna.
Blanda tomater, potatis, lök, haricots verts, romansallad med dressingen.
Garnera med delade ägg, tonfisk, sardeller, citronklyftor och bladpersilja. Salta och peppra.
Rosta brödskivorna och dela vitlöksklyftan. Gnid bröden på ena sidan med vitlöken och droppa över god olivolja och lite havssalt. Servera bröden till salladen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *