Tips på mer läsning om fransk matkultur…

Tips på mer läsning om fransk matkultur…

Tips på mer läsning om fransk matkultur…
Nedan finner du intressant litteratur som jag varmt vill rekommendera.
/ Bosse Lindenbaum

 

Olivoljeguiden – Johan Blanche

Guideboken Nya Olivoljeguiden är Sveriges enda guide om olivolja. I den kan du läsa om ursprung, historia, oliver och tillverkningsmetoder. Den andra halva av boken innehåller bedömningar av de flesta olivoljor på den svenska marknaden. Beställ boken i bokhandeln, via Bokus eller direkt av författaren på e-post johan@johanblanche.se. Boken är på 230 sidor och innehåller massor av härliga bilder från olivlundar och livet runt olivoljan.

Flos Olei 2012

Guide om all världens oljor, utkommer varje år

Fransk matordbok – Mats Reidius

Fransk matordbok i fickformat är perfekt på resan, men passar även i undervisningen vid t ex restaurangskolor.
Ordboken rymmer allt från maträtter, tillagningssätt, garnityr, såser, desserter, bakverk, konfektyrer till råvaror som fisk, kött, vilt, skaldjur, fågel, frukt, bär, nötter, rotfrukter, grönsaker, svampar, kryddor, örter, ostar samt ord från vinets värld.

Fransk mat och dryck – Ulla Britta Persson

Med Fransk MAT och DRYCK kan du:
• välja rätt mat och dryck i livsmedelsaffären
• få det du vill ha på din tallrik och i ditt glas på restaurangen
• läsa franska recept
• veta var köttet sitter på gris, kalv, lamm och oxe
• lära känna franska viner, druvor och vindistrikt
• bekanta dig med ett hundratal franska ostar
• plocka fram rätt fras vid rätt tillfälle

Mina smaker från Provence – Danyel Couet

Följ med till Provence, där kullarna doftar av vild rosmarin och timjan. Här finns stjärnkockens bästa recept på mustiga grytor, lätta fiskrätter och härliga efterrätter.

French Odyssey – Rick Stein
Världens bästa ostar och vinerna därtill – Håkan Larsson / Vincent Lefèvre

Ost och vin tillsammans kan vara fantastiskt, omvälvande gott – om du hittar den perfekta kombinationen. Nu kommer boken som visar dig vägen till de allra största upplevelserna i ostarnas och vinernas värld. I VÄRLDENS BÄSTA OSTAR och vinerna därtill presenterar ostmästaren Vincent Lefèvre på berömda ostfirman Androuet ett 60-tal av världens allra godaste ostar, och prisbelönte vinskribenten Håkan Larsson har valt ut det perfekta vinet till var och en.

Långkok – Jens Linder

För tio år sedan kom kultboken Långkok ut för första gången – med grytor, stekar och annat som lagas i lugn och ro på spisen eller i ugnen.

Balthazar Cookbook – McNally, Nasr, Hanson

When restaurateur Keith McNally and co-chefs Riad Nasr and Lee Hanson opened Balthazar in 1997, it immediately became one of the hottest restaurants in the country. Famous for its star-studded clientele, a beautiful room in the chic SoHo neighborhood, and superbly executed food, Balthazar has been embraced by New Yorkers and visitors alike for its perfect evocation of a French brasserie.