Delikatessen Bistro Bar – Favorit i brandstation

Delikatessen Bistro Bar – Favorit i brandstation

Stockholm – Delikatessen Bistro Bar – Krukmakargatan 22, 118 51 Stockholm (08-6584250)
Måndag-fredag 17-23, Lördag 17.30-24 – www.delikatessenbistrobar.se

En av mina stockholmsfavoriter ligger i en gammal brandstation på Söder i Stockholm. Här känner man sig plötsligt förflyttad till en bistro i Paris. Ann-Sofie Hansson serverar middag men man kan också slinka in på ett glas vin. Rillette, anklever, oxkind, confit – mustiga långkok med mört kött och goda viner.

MITT RECEPT INSPIRERAT AV DELIKATESSEN BISTRO BAR – Långkok – Confit de Canard
6 st Anklår färska
4 msk havssalt (Fleur de Sel de Camargue)
nymald svartpeppar
4-6 lagerblad
1 msk timjan
1 kg ankfett
(Vi säljer även färdiga anklår från Larludie som du bara smaksätter och värmer – potatisen kan du steka med på samma sätt som beskrivs nedan.)
Servera med en god sallad bestående av blandade plockade blad.
Gör en härlig vinägrett bestående av 1 tsk dijonsenap (Moutarde de Dijon, Delouis), 2 tsk rödvinsvinäger (Vinaigre Vin Rouge, Pouret), en nypa havssalt (Fleur de Sel de Camargue), svartpeppar från kvarn, 2 msk olivolja (Barral) och eventuellt lite vatten.

GÖR SÅ HÄR (dagen före):
Gnid in de färska anklåren med salt och svartpeppar. Lägg dem i en ugnssäker form med örter och låt stå svalt över natten.
Morgonen efter:
Sätt ugnen på 150 grader. Borsta av saltet från anklåren och lägg tillbaka dem i den rengjorda formen. Klicka över ankfett och ställ in i ugnen.
Tvätta och skrubba potatisen. Skär i halvor och blanchera i kokande saltat vatten. Låt rinna av.
Vänd låren och ös dem ett par gånger.
Efter ca 1,5 timme lägger du i potatisen och låter dem ligga med ytterligare 30-40 minuter. När anklåren och potatisen är gyllenbruna lägger du upp dem och serverar med en tomatsallad och rödvinskokta linser.

RÖDVINSKOKTA LINSER 4 personer
2 dl gröna puylinser (eventuellt blötlagda – se anvisning på paketet)
2 små schalottenlökar
1 msk plockad timjan
2 dl vatten
4 dl gott rödvin (gärna samma som du serverar till maten)
havssalt, svartpeppar och god olivolja

Gör så här:
Svetta finskuren schalottenlök tillsammans med timjan i olivolja, utan att det tar färg.
Salta lite så att inte löken bränner. I med linserna och rör runt en minut.
Slå på vin och vatten och koka upp och låt sjuda på svag värme cirka 17-20 så att linserna blir mjuka (se anvisning på paketet). Smaka av med salt, peppar och olivolja.