Brasserie le Stella – Ett klassiskt parisbrasserie

Brasserie le Stella – Ett klassiskt parisbrasserie

Paris – Brasserie le Stella – 133, Avenue Victor-Hugo, 75016 Paris (+33-1-56 90 56 00)
Métro: Victor Hugo eller Rue de la Pompe – öppet 7 dagar i veckan

Ett verkligt klassiskt parisbrasserie på eleganta Avenue Victor-Hugo i 16:e arrondissemanget. Inte mycket har förändrats sedan restaurangen öppnade på femtiotalet. Man kan nästan höra den amerikanska kokbokförfattaren Julia Childs ”Bon appétit!” klinga då förrätterna ställs på borden. Här trivs kvarterets välbärgade som älskar god och genuin fransk mat. Menyn pryds av glada franska gubbar målade av svenske konstnären Lennart Jirlow som själv är stammis. På matsedeln finns alltid ostron och skaldjur (serverade med schalottenlöksvinäger, majonnäs och olika såser) escargots à la bourguignonne(sniglar på bourgognehustruns sätt), La soupe de poisson (fisksoppa serverad med rouille), Salade frisée aux lardons (sallad med stekta fläsktärningar, god olivolja, vinäger, salt), Sole meunière (helstekt sjötunga på mjölnarhustruns sätt), Steak frites (med olika senapssorter) och desserterna profiterolles (fyllda petits-choux med glass och chokladsås), crème caramel, île flottante (snöägg i vaniljsås).

ESCARGOTS à la BOURGUIGNONNE – Gratinerade sniglar med vitlök och persilja
1 burk (24 st sniglar) Escargots de Bourgogne Sauvages au naturel très gros (La Maison de L’Escargot)
200 g smör
15 g hackad bladpersilja + 15 g färsk bladspenat
1 msk god olivolja
1 vitlöksklyfta
½ schalottenlök
1 msk pressad citron
havssalt, svartpeppar, 15 anisfrön och en knivsudd cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR:
Lägg hackad persilja och bladspenat samt olivolja i en mortel och stöt som en pesto.
Finhacka schalottenlöken och vitlöken, hacka eller stöt anisfrön och tillsätt i peston.
Lägg i rumstempererat smör smaka av med salt, svartpeppar, cayenne och citronsaft.
Värm ugnen till 100 grader.
Häll av sniglarna i durkslag och låt torka på papper. Lägg i snigelskal eller formar.
Klicka i en tesked per snigel och ställ formen på en större ugnsplåt. Baka i form cirka 10 minuter. Avsluta med grillelement ca 175 grader i cirka 5 minuter.
Servera rykande varma med färskt surdegsbröd. Garnera eventuellt med lite mer hackad persilja och ett rött bourgogne- eller bordeauxvin.