L’Éducation Nationale – En fransk favoritkrog

L’Éducation Nationale – En fransk favoritkrog

Köpenhamn – L’Éducation Nationale – Larsbjørnsstræde 12, 1454 Köpenhamn K.
(+45 33 91 53 60) Öppet alla dagar
www.leducation.dk – www.facebook.com/leducationnationale

I Köpenhamn finns en av mina franska favoritkrogar med rutiga dukar och genuin atmosfär. L’Education Nationale öppnade 1992 jag gick ofta dit med min far eftersom han tyckte om att prata franska med krögaren och älskade den vällagade maten. Här serveras rätter som pocherade ostron, Moules Marinières, lammfilé en croute och ballotine de volaille aux herbes fraîches och till lunch den sydfranska ”pizzan” pissaladière med lök, svarta oliver, provencalska örter och sardeller. Dagens chokladdessert kan vara profiteroles…

PISSALADIÈRE – Franska rivierans variant på pizza, perfekt som drinktilltugg ”amuse-bouche” för 8 personer eller som förrätt för 4 personer.
400 g pizzadeg, färdigköpt eller helst hemgjord pizzadeg med surdeg
300 g schalottenlök, i tunna skivor
700 g gul lök, i tunna ringar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad rosmarin
2 lagerblad
½ tsk Persillade
300 g sardeller i olja
lite god olivolja
2 dl Niceoliver (gärna urkärnade)
3 kvistar rosmarin, plockade
1 tsk timjanblad
2 msk grovhackad bladpersilja
Salt – Fleur de sel de Camargue, Svartpeppar från kvarn och en knivsudd cayennepeppar

GÖR SÅ HÄR:
• Sätt ugnen på 200 grader.
• Värm upp lite god olja i en vid kastrull.
• Tillsätt den finskurna löken, schalottenlök och hackade vitlöken, hälften av sardellfiléerna och en tesked av sardelloljan, lägg i lagerblad, en nypa Persillade och samt svartpeppar samt hackad timjan och rosmarin. Smaksätt med en nypa salt, gärna ”fleur du sel de Camargues”. Blanda ordentligt med träslev och se till att det inte tar färg. Låt puttra försiktigt under lock.
• Kavla ut degen tunt på en smord eller mjölad ugnsplåt och pensla med lite olivolja.
• Bred ut ett 1 cm tjockt lager lök- och sardellsmet på degen.
• Toppa med resterande sardellfiléer samt oliver och örter.
• Grädda pissaladièren i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att den fått färg på undersidan.
• Låt svalna en aning och ät ljummen med ett glas Rosé de Provence.