Honung & Marmelader | Olivprodukter & vinäger | Diverse
Olivoljeprovning | Olivoljeprotokoll | Vinäger

Du kan välja mellan en "öppen provning" där du presenterar varje olja och låter deltagarna prova och tycka. "Halvblind provning" där du visar vilka oljor som ingår men blandar ordningen och deltagarna får gissa ordningen och "helblind provning" där deltagarna provar och bedömer först och sedan gissar.

HITTA DIN FAVORITOLJA
Välj 3-6 olika olivoljor av olika ursprung, pris och stil. Häll upp ett par centiliter av 3-6 olika oljor i plastglas av snapsmodell eller i vinprovarglas. Ställ fram neutralt vitt bröd i bitar, tunt skurna gröna äppelskivor och friskt vatten. Pappersmuggar att spotta i för den som önskar. Papper och penna att notera eller ännu hellre ett litet protokoll med nedanstående bedömningskriterier Skriv också ut en lista över oljorna som provas. Namn, producent och pris.

UTSEENDE
Först på färgen på alla oljorna: Är de intensivt djupa i färgen eller bleka? Smaragdgrön, ljusgrön, guldgrön, guldgul, gul eller ljusgul?
Är oljan klar eller grumlig? Är den ofiltrerad (kan vara positivt eftersom den kan smaka mer)

DOFT
Hur doftar olivoljan? Prova att dofta på alla, snurra gärna lite på glaset för att frigöra aromerna. Doftar de lite eller mycket?
Goda dofter: Färsk oliv, färskt gräs, färska örter, gurka, kronärtskocka, tomat, mandel, mjölk/yoghurt, nötter, blommigt, akacia, fruktigt, torkade frukter, kryddigt, vegetalt, citrus, äppligt, bittert, rökigt, runt eller parfymerat…?
Negativa dofter: oxiderad, metalliskt, surt, bensin, gammalt, mögligt, kokt, vinäger, fett, tvåligt, bittert, torkat trä, metalliskt, hö, olivfluga…?
Komplex (sammansatt), lätt, medelstark eller stark doft?

NU SMAKAR VI!
Sörpla in ett par droppar olja och fortsätt sörpla till oljan nästan tjocknat i munnen. Spotta ut eller svälj, andas ut genom näsan och känn på eftersmaken.

Sötma känns på tungspetsen, sälta kan förekomma. syra på sidorna av tungan och beska/kryddighet längst bak i svaljet. En bra olja kan gärna ge lust att harkla sig och kliar lite i svaljet. Känn på eftersmaken!

Hur känns konsistensen? Lätt och elegant? Fet eller oljig?
Milda oljor görs på mogna oliver och blir delikata och lätta, uppfattas som goda och passar till eleganta maträtter. Harmoniska oljor görs av nästan fullmogna oliver och ger en rund och parfymerad doft som passar till karaktärsfyllda och smakrika rätter. Kryddiga oljor görs av knappt mogna oliver och har fylliga och intensiva aromer med kryddig personlighet och de måste matchas väl med smakfulla rätter för att inte ta över.
 
Choklad
Bonnat, Henriet, Bovetti. Prova kanderade apelsiner, rosépeppar, pistage, banan.
Delikatess/Kolonial
Här hittar du våra delikatess- och kolonialvaror, som kryddor från Avignon.
Ekologiska produkter
Här kan du se ett urval av våra ekologiska produkter från alla produktområden.
Knivar & tillbehör
Knivar och vinöppnare, ostronknivar & annat. Allt i högsta kvalitet.